Sáčky jsou vyrobeny z různých vrstev materiálů. V popisu sáčku je vždy uvedena zkratka, z jakého materiálu je daný sáček vyroben. A právě zde najdete vysvětlení, co jaká zkratka znamená a jakou vlastnost má který materiál.

Při výběru sáčků doporučujeme upřednostnit funkčnost, v tomto případě je vzhled vždy na druhém místě.

Pokud potřebujete Váš produkt ochránit před vlhkem, světlem a kyslíkem, doporučujeme sáčky třívrstvé. Ve většině případech je právě u těchto třívrstvých sáčků prostřední vrstvou hliníková vrstva, která je nejdůležitejší a zatím neexistuje adekvátní náhrada, která by zabránila úniku čí vniknutí plynů, aroma, chutí a zamezení světla.

Všechny prodáváné sáčky jsou vyrobeny v EU, pravidelně testované v laboratoři. Materiály, z nichž jsou sáčky vyrobené jsou v souladu s platnými předpisy nařízení EU. Všechny sáčky, které prodáváme mají certifikát ve styku s potravinami, které můžeme kdykoliv předložit a jsou vhodné nejen pro potraviny.

→ MATERIÁL SÁČKŮ

PAP nebo KRAFT
– papírová vrstva. Tato vrstva je hrubší. Potisk šáčků může být sítotiskem nebo razítkem. Lze také použít samolepku, ale je potřeba, aby samolepka měla silnější vrstvu lepidla, jinak může dojít při naplnění sáčků k odlepování samolepky.

PET
– polyethylentereftalát – PET má výborné vlastnosti pro balení potravin, zejména je ceněna jeho pevnost v tahu, vynikající chemická odolnost, nízká hmotnost, dobrá elasticita a stabilita v širokém rozmezí teplot (od -60 do +220°C).

OPP
– orientovaný polypropylen – PP je podobný PE (polyethylenu) i ve svých vlastnostech. Je však tvrdší, pevnější a tepelně odolnější.

CPP
– odlévaný polypropylen – velmi podobné vlastnosti jako OPP, vyniká při transparentním zpracování fólie, je pevnější než OPP.

PE
– polyetylen – PE má nízkou měrnou hmotnost, schopnost teplem se smršťovat a svařovat, výbornou odolnost vůči vodě a vodní páře a naopak propouští plyny jako kyslík, oxid uhličitý a aromatické látky. Ve většině případů se používá jako vnitřní vrstva, díky které lze sáček uzavřít svařením svářečkou.

AL
– hliníková vrstva. Tato vrstva slouží k zamezení světla. Hlíníková fólie je vynikající bariérou vůči permanentním plynům, které PAP (papír) nebo PE (polyethylen) propouští. Na světlo jsou citlivé všechny vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K), z vitaminů skupiny B jsou to především B2, B12 a kyselina listová.

VMPET
– metalizovaná folie (fólie má kovový vzhled), která se často používá u balení s nižší kvalitou. Ačkoli nabízí určitou bariérovou ochranu, tento levnější materiál nenabízí dlouhodobou ochranu jako hliníková vrstva. Tuto levnější variantu bariérové ochrany nepodporujeme.

PERG
– pro případ potravin s možností uvolňování tuků máme k dispozici bariérové papíry s nepropustnou polyetylenovou vložkou, která tomu zabraňuje. Tato vrstva je svým způsobem takový novodobý pergamen.

→ DOPLŇKY SÁČKŮ

ZIP
– rychlý systém opětovného uzavírání sáčků.

VENTIL
– aromaventil – jednosměrný ventil pro uchování aroma kávy a jiných čerstvých produktů. Díky řízenému uvolňování kyslíku, oxidu uhličitého nebo páry zabraňuje aromaventil vyboulení nebo prasknutí u výrobků, které vytvářejí po zabalení plyn.